Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde düzenlenen "Olası Bir Deprem'e Hazır mıyız?" etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu. Yavaş, "Deprem öldürmez, bina öldürür" diyerek Türkiye'deki yapı stokunun güvenliğine dikkat çekti. Japonya'nın benzer şiddetteki depremlerde minimum can kaybıyla atlatmasını örnek gösteren Yavaş, bilime dayalı tedbirlerin önemini vurguladı. Afet yönetiminde yaşanan koordinasyon sorunlarına değinen Başkan, deprem sonrası yardım malzemelerinin israfına ve arama kurtarma çalışmalarındaki aksaklıklara dikkat çekti. Bu sorunların çözümü için teknolojinin etkin kullanılması ve daha iyi bir planlamanın şart olduğunu belirtti. ABB'nin afet müdahale ekibinin iki saat içinde harekete geçebilecek durumda olduğunu vurgulayan Yavaş, gönüllü arama kurtarma ekipleriyle iş birliği çağrısında da bulundu.
Afet Yönetiminde Hukukun Eşit Uygulaması
Yavaş, Türkiye'de afet yönetiminde cezasızlık algısının büyük bir sorun olduğunu dile getirdi. 17 Ağustos ve 6 Şubat depremlerinden çıkarılması gereken dersleri vurgulayan Başkan, hukukun herkese eşit uygulanması gerektiğini ve ihmallerin cezalandırılmasının şart olduğunu belirtti. Bazı müteahhitlerin siyasi bağlantıları nedeniyle kısa süreli cezalar aldığı ve cezasız kalma algısının hakim olduğu gerçeğini eleştirdi. Bu durumun önüne geçilmesi için hukukun siyasi müdahalelerden uzak, tarafsız bir şekilde uygulanması gerektiğini vurguladı. Deprem bölgesine gönderilen yardımların engellenmeye çalışıldığını da anlatan Yavaş, bazı yardım malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaşmadan boşa gittiğini belirtti. Ankara'dan gönderilen yardımların bile engellendiğini ve bu durumun insan hayatına verilen önemin eksikliğini gösterdiğini kaydetti.
Dijitalleşme ve Koordinasyonun Önemi
Yavaş, afet yönetiminde dijitalleşmenin önemine işaret ederek coğrafi bilgi sistemlerinin ve dron teknolojisinin kullanılmasının önemini vurguladı. Deprem anında hızlı bir şekilde yıkımın boyutunun tespit edilmesi ve ekiplerin en kritik bölgelere yönlendirilmesi için bu teknolojilerin hayati önem taşıdığını belirtti. Ancak mevcut durumun dijital çözümlerden uzak olduğunu ve deprem bölgesinde temel iletişim altyapısının bile çöktüğünü belirtti. İnternetin kesilmesi nedeniyle akaryakıt istasyonlarının çalışamaz hale geldiğini örnek gösteren Yavaş, yaşananların afet yönetiminde büyük bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç olduğunu gösterdiğini ifade etti. Türkiye'deki 30 büyükşehir belediyesinin afetlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini ve bu belediyelerin işbirliği içinde çalışarak hızlı müdahaleyi sağlayabileceğini vurguladı. AFAD ile koordinasyon ve işbirliğinin önemini bir kez daha vurguladı. Tayvan ve Japonya'daki deprem deneyimlerini örnek göstererek, Türkiye'nin de benzer önlemleri alması gerektiğini belirtti.
Etkinlikte Yer Alan Kişiler
Etkinliğe Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, İTÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Tüysüz, AKUT Ankara Sorumlusu Günal Mahir Yatağan, Yapı Denetim ve Deprem Mühendisliği Derneği Başkanı Nazmi Şahin ve Sismolog-Ankara Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Dr. Süleyman Basa gibi isimler katıldı. ABB Afet İşleri Daire Başkanı Özkan Erel ve İtfaiye Daire Başkanı Levent Çeri de etkinlikte yer aldı.