Netflix Türkiye, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu'nda

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, AK Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman başkanlığında toplandı ve Netflix Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili ile Türkiye Kıdemli İletişim Müdürü Özgür Artanç Savaş'ı dinledi. Komisyon Başkanı Yayman, dijitalleşmenin hayatın her alanını etkilediğini vurgulayarak, dijital bağımlılıktan oyun sitelerine kadar geniş bir gündemi ele aldıklarını belirtti. Yayman ayrıca, bahis ve şans oyunlarının hızlı büyümesiyle mücadele için iç hukuk mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Toplantıda, Aile Bakanı'nın 30 Ocak'ta komisyona geleceği de duyuruldu. Toplantıya Türkiye medyasının davet edilmemesi dikkat çekti.

LGBT İçerik ve Uluslararası İnsan Hakları

Netflix Türkiye Kamu Politikaları Direktörü Pelin Mavili, platformun dünyada 190 ülkede kullanıldığını belirterek, Netflix'in bir yayın hizmeti olduğunu ve kullanıcıların birbiriyle etkileşim kuramadığını, bu nedenle "dijital platform" tanımının uygun olmadığını dile getirdi. Mavili, Türk dizi ve filmlerine dünyada en çok erişim sağlayan platformun Netflix olduğunu vurguladı. Milletvekillerinin LGBT temalı içeriklere yönelik eleştirilerine yanıt olarak, Mavili, 18 yaş üstü uyarısı verilen içeriklerin olduğunu ancak bireysel yaşam tarzlarına yönelik etiketleme yapılamadığını, yalnızca şiddet veya cinsellik gibi temalara yönelik etiketleme yapıldığını açıkladı. Mavili, İnsan Hakları bağlamında bireysel yaşam tarzlarına müdahale etmenin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi. Ayrıca, toplantıya katılan Milletvekilleri'nin platformun Türkiye'deki abone sayısı ve mali durumuyla ilgili sorularına yanıt verilse de, bu bilgiler basınla paylaşılmadı.

"Famagusta" Dizisi ve Filistin İçerikleri Tartışması

Kıbrıs Rum Kesimi yapımı olan ve Türk askerini işgalci olarak gösteren "Famagusta" dizisi hakkındaki eleştirilere yanıt veren Mavili, dizinin Netflix tarafından üretilmediğini, yayınlandığı ülkede zaten popüler olduğunu ve Netflix'te sadece mevcut sezonun yayınlandığını belirtti. Mavili, Netflix'in Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının hassasiyetlerini anladığını ve RTÜK ile istişareler sonucu bu dizi ile ilgili bir karar birliğine varıldığını ifade etti. Ankara Milletvekili Zeynep Yıldız'ın Filistinlilerin çektiği ve Filistinliler hakkında filmlerin neden yayından kaldırıldığına ilişkin sorusuna Mavili, bu içeriklerin lisans sürelerinin dolması nedeniyle yayından kaldırıldığını ve Netflix'in Filistin hikayelerini dünyaya tanıtan en büyük platformlardan biri olduğunu açıkladı. Bu içeriklerin kaldırılmasından önce uzun süre Netflix'te yer aldığı ve lisans sürelerinin dolmasının ardından doğal olarak yayından kaldırıldığı vurgulandı. Dizi sektörüyle ilgili tartışmalar ve Türkiye'deki yasal düzenlemeler hakkında da görüş alışverişinde bulunuldu.