Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Genel Kurulunda 2025 bütçesine ilişkin yaptığı sunumda, 16 yaş altı çocukları sosyal medya ve online oyunların olumsuz etkilerinden korumak için yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Bakan Uraloğlu, sosyal medyanın sunduğu "popülerlik", "beğeni" ve "izlenme" gibi unsurların çocukları tehlikeye attığını ve yeni bir sosyal medya okuryazarlığı bilincine ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu düzenlemeyle internet servis sağlayıcıları ve sosyal medya platformlarının sorumluluklarının ve denetiminin artırılması hedefleniyor. Bakanlık, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde çalışarak bu konuda yasal düzenlemelerin Meclis'ten geçmesini bekliyor.

Çocukları Dijital Tehditlerden Korumak İçin Yasal Düzenleme

Bakan Uraloğlu, sosyal medya platformlarında artan dezenformasyon, siber zorbalık, nefret söylemi, çocuk istismarı ve telif hakkı ihlalleri gibi sorunlara dikkat çekti. Dijital dünyanın düşünce özgürlüğünü ve hakikati yok eden boyutlarının olduğunu, çocukların özellikle sosyal medya ve online oyunların olumsuz etkilerinden korunmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Bu tehditlerle mücadele etmek için yasal düzenlemelerin şart olduğunu belirterek, düzenlemenin internet servis sağlayıcıları ve sosyal medya platformlarının sorumluluklarını artırmayı hedeflediğini vurguladı. Bakan Uraloğlu, bu konuda Meclis'ten gereken yasal düzenlemelerin yapılmasını beklediklerini ve güvenli bir gelecek için birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi. AK Parti hükümetlerinin ulaştırma ve altyapı yatırımları hakkında da bilgi veren Bakan, ülkenin dijitalleşmesini de destekleyici çalışmalarının altını çizdi.

Ulaştırma ve Altyapı Yatırımları

Türkiye Yüzyılı vizyonuyla, ulaştırma ve haberleşme alanında önemli projelere imza attıklarını belirten Bakan Uraloğlu, kara, demir, hava ve deniz yollarında yapılan yatırımlarla ulaşım ve iletişim ağının geliştirildiğini söyledi. Doğu Asya, Hindistan ve Çin'den gelen yüklerin Avrupa'ya taşınması için Kalkınma Yolu Projesi'nin önemini vurguladı. Azerbaycan, Orta Asya ve Uzak Doğu'ya erişimi sağlayacak Zengezur Koridoru projesinin de hayata geçirilmesiyle uluslararası işbirliği çalışmalarının devam ettiğini belirtti. Bakan, 2028 yılına kadar lojistik merkez sayısını 25'e çıkarmayı hedeflediklerini, hızlı tren hatlarının genişletilmesi ve yeni otoyol projelerinin hayata geçirilmesiyle ulaşım ağının daha da güçlendirileceğini açıkladı. İstanbul, İzmir, Ankara, Kayseri, Niğde, Sivas, Elazığ, Çorum, Şanlıurfa, Mardin, Kurtalan, Hakkari, Yüksekova, Konya, Çelikhan, Yalova, Antalya, Baskil, Bulanık, Delice, Alanya ve Akyazı gibi birçok şehirde gerçekleştirilen projelerden bahsetti.

Dijital Dönüşüm ve Güvenlik

Bakan Uraloğlu, hava ulaşımı, denizcilik ve haberleşme alanındaki gelişmeleri de paylaştı. Havalimanı sayısının artırılması, hava yolu yolcu sayısının artması, mobil ve geniş bant abone sayılarındaki artış gibi veriler paylaştı. Türkiye Kart projesinin 18 ilde hayata geçirileceğini duyurdu. Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde bir performans gösteren e-devlet uygulamalarının başarısını ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin Global Siber Güvenlik Endeksi'nde tam puan alarak "Rol Model Ülke" kategorisinde yer almayı vurguladı. TÜRKSAT 6A uydusunun uzaya gönderilmesiyle uzayda söz sahibi olmanın önemine değindi. Deprem konutlarındaki yol çalışmalarının tamamlandığını ve hizmete açıldığını belirtti. Uluslararası Havalimanları Konseyi'nin Havalimanı Karbon Akreditasyonu Programı'nda sertifika almaya hak kazanan 52 havalimanının çevre dostu yaklaşımını ön plana çıkardı. Pilot proje olarak Hasdal-İstanbul Havalimanı arası akıllı ulaşım sistemlerinin kurulumuna başladıklarını aktardı. Bayburt, Yozgat, Aydıncık, Gazipaşa ve Demre'de gerçekleştirilecek projelere de değindi.