Ankara Sanayi Odası Başkanı'ndan Uyarı
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, 2024 yılının 4. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi. Ardıç, büyümenin iç talebe ve inşaat sektörüne bağlı olduğunu, sanayi sektörünün ise sınırlı bir artış gösterdiğini belirtti. Hane halkı tüketimi yüzde 3,7 artarken, sanayi sektörünün GSYH büyümesinin oldukça altında kalması dikkat çekti. Net ihracatın büyümeye katkısının azalması ve gayri safi sabit sermaye oluşumunun GSYH içindeki payının gerilemesi, ekonominin üretim tarafındaki yavaşlamayı işaret ediyor. Bu durum, sürdürülebilir bir büyüme için endişe verici bir gösterge. Ardıç, ülkenin istikrarlı ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşması için sanayi üretimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurguladı. Dezenflasyonist süreçte uygulanan politikaların sektörler arasında farklılaşmasına ve sanayi sektörü üzerinde baskı oluşturmasına dikkat çekti.
Sürdürülebilir Büyüme İçin Şartlar
Ardıç, mevcut konjonktüre rağmen büyüme rakamlarının umut verici olduğunu ancak sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme için yatırım ortamının iyileştirilmesi ve finansmana erişimin kolaylaştırılmasının şart olduğunu söyledi. Seyit Ardıç, sanayi sektörünün yeniden ivmelenmesi için rasyonel ekonomik politikalarla birlikte yapısal reformların bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi. Özel sektör ve kamu iş birliğiyle daha güçlü bir sanayi ekosistemi oluşturulması gerektiğini vurguladı. Yüksek enflasyon, finansmana erişim zorlukları ve küresel tedarik zincirlerindeki aksaklıklar gibi risklerin yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti. Sanayinin ihtiyaç duyduğu destek mekanizmalarının hayata geçirilmesi ve kalıcı çözümler üretilmesinin kritik önemde olduğunu ifade etti. 2025 yılı için makroekonomide en önemli konunun enflasyon olmaya devam edeceğini ve enflasyonla mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürülmesinin doğru olduğunu söyledi.
Üretim Odaklı Büyüme Modeli
ASO Başkanı Ardıç, sürdürülebilir bir büyüme için düşük enflasyonun en önemli ön şart olduğunu belirtti. Sağlıklı büyümenin, üretim odaklı, yüksek katma değer oluşturan ve ithalata bağımlı olmayan bir üretim modeliyle gerçekleşeceğini vurguladı. Sürdürülebilir bir enflasyon ve faiz düzeyinde ülke ekonomisine olan güvenin tesis edilmesinin, potansiyele yakın büyümeye ulaşmada katkı sağlayacağını ifade etti. Ardıç, tüketimin büyümeye kaynaklık etmesinin sürdürülebilir bir büyüme modeli olmadığını, sanayinin canlandırılması gerektiğini tekrar vurguladı. Hükümetin, bu konudaki adımlarını hızlandırması ve destekleyici politikalar geliştirmesi gerektiğini dile getirdi. Özellikle KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılması ve bürokratik engellerin kaldırılması, sanayi sektörünün canlanması için hayati önem taşıyor.